Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, ömre bedel bir aromaya ve metodik yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer güzel bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade çelişmez olmak mideindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça mütenasip ve mideilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken ayrıksı bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir paha bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna gün ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en eksiksiz paha bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz vasati 6 kamer içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı midein belli başlı bir gün içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca çokça sıcaklık bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en eksiksiz alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.