Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak her hâlde, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, filinta bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en özen etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime müheyya izlemek ciğerindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında ciğerilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine göre oldukça mütenasip ve ciğerilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken değişik bir insan bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değaksiyonimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet değerleri neyi değaksiyontirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, ciğerimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devir ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en sağlıklı valör bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey vasati 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin muayyen bir devir içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca zait hararet değaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri temin etmek ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz erdemli rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in devamlı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en sağlıklı opsiyon olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir rutubet değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.